Tenniskids

Tenniskids - Verslavend leuk!

Jarenlang trainden kinderen op dezelfde wijze als volwassenen. Op een hele baan en met de bekende gele ballen.
Tegenwoordig tennissen kinderen volgens de Tenniskids methode.

Dat betekent dat de oefeningen zijn afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen zodat ze het spel zo snel mogelijk leren spelen. Vanuit het spelen van het spel ontstaat de motivatie om meer te leren.

De verschillende fases die een kind doorloopt zijn Rood, Oranje en Groen. Bij elke fase hoort een andere baan grootte en balsoort. Zo leren kinderen de juiste techniek, kunnen ze al heel jong wedstrijdjes spelen, hebben ze succeservaringen en plezier en ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

leeftijdsindeling 2017

Jeugdtennis wordt verslavend leuk!

Beste Tenniskidsouder,

Wilt u ook dat tennis voor uw kind nog leuker wordt, dat tennis zelfs verslavend leuk wordt? Wilt u ook dat uw kind tennis heel belangrijk vindt, misschien wel een van de belangrijkste dingen die hij/zij gedurende de week doet? Vanaf september 2013 verandert het een en ander in het jeugdtennis. Hier leest u alles! De links leiden naar extra informatie in de vorm van korte blogs of clips. Samen maken we jeugdtennis verslavend leuk en u speelt hierbij een belangrijke rol. Alvast dank voor uw enthousiasme!

Bekijk de Tenniskids clip >

Tenniskids voor jonge kinderen vanaf 4 jaar oud!!!

Lees meer: Tenniskids voor jonge kinderen vanaf 4 jaar oud!!!TC Bocholtz is aangesloten bij de KNLTB als TENNISKIDS vereniging en heeft een gediplomeerd tenniskids trainer.

Komende zomer gaan we voor het eerst starten met Tenniskids bij TC Bocholtz en wij doen elk jaar een eenmalig kennismakingsaanbod speciaal voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar.

Voor een aantrekkelijk bedrag kan het kind kennis maken met tennis, is het kind het hele jaar lid van TC Bocholtz en krijgt ?? zomerlessen van 45 minuten in een groep met 5 andere kids. De Tenniskids lessen starten weer in april 2011.

Wat is Tenniskids?
Tenniskids wil kinderen op een leuke manier laten kennis maken met tennis. Tenniskids is hoofdzakelijk ontworpen voor kinderen, maar eigenlijk is het een leuke manier van tennis spelen die gebruikt kan worden voor alle leeftijden en niveaus. Tenniskids vindt plaats bij verenigingen.

Jonge of onervaren spelers krijgen de mogelijkheid om de vaardigheden en de tactiek van tennis te leren en eigenlijk het spel te spelen. Tenniskids gebruikt drie kleuren in de opeenvolging van verkeerslichten die de vooruitgang van kinderen in tennis in kaart brengen.

  • Tenniskids fase Rood
  • Tenniskids fase Oranje
  • Tenniskids fase Groen

Tenniskids is het eerste stadium van tennis waarin de kinderen geleidelijk aan volgens de juiste techniek vorderen.
De baanlengte, racketlengte en de verschillende soorten ballen zullen toenemen of veranderen in het proces, wanneer kids er klaar voor zijn op een groter veld te spelen.

In het programma van Tenniskids zijn de behoeften van jonge kinderen het belangrijkst.

Welke ballen zijn geschikt voor Tenniskids?

Het is belangrijk de juiste bal te gebruiken. Vaak spelen kinderen met een te harde bal waardoor het erg moeilijk is een rally te spelen. Ook zullen kinderen bij ballen die te hoog stuiten extreme grepen aanleren en dat is iets wat bij jonge kinderen niet wenselijk is.

Er bestaan ballen geschikt voor Rode banen (stage3), ballen geschikt voor Oranje banen (stage 2) en ballen geschikt voor Groene banen (stage 1).

Ook internationaal worden deze ballen steeds vaker gebruikt. Voor een lijst met ITF goedgekeurde ballen voor deze banen klik hier.

Wat kun je als ouders doen?

Ouders kunnen hun kids helpen in de sportontwikkeling.
  • Belangrijk is dat kinderen plezier hebben in tennis. Laat daarom uw kinderen bij het vrij tennissen in de juiste fase met de juiste ballen en een geschikt racket spelen. Op die manier is het kind het best in staat de geleerde vaardigheden toe te passen en nieuwe vaardigheden zich eigen te maken.
  • Ga af en toe met uw kind tennissen en wees positief over de verrichtingen van het kind.
  • Stimuleer de deelname aan clubactiviteiten. Deze zijn leuk en leerzaam.
  • Leer de regels en de puntentelling van de fase waarin het kind zit..
  • Leer het kind zich sportief te gedragen en respect te hebben voor de tegenstander. Dus waardering tonen voor mooie punten van de tegenstander.
  • Op schoolpleinen, tegen muren, in de tuin of op de oprit, overal kun je tennissen. Stimuleer kids ook op straat te tennissen want dit zijn ideale omstandigheden om te leren tennissen.

Hoe is Tenniskids opgebouwd?

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.tenniskids.nl/Portals/0/images/plaatje%20rode%20baan.jpg
There was a problem loading image http://www.tenniskids.nl/Portals/0/images/plaatje%20rode%20baan.jpg
There was a problem loading image http://www.tenniskids.nl/Portals/0/images/plaatje%20groene%20baan.jpg
There was a problem loading image http://www.tenniskids.nl/Portals/0/images/plaatje%20groene%20baan.jpg

De kleuren rood, oranje en groen vormen de basis van de opbouw van Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kids doormaken.

Lees meer: Hoe is Tenniskids opgebouwd?

Rood

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn 4-8 jaar oud. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden. Er wordt gespeeld met een spons/foam bal op een minibaan (6x12 m.). Het racket is tussen de 43 en 56 cm.

Lees meer: Hoe is Tenniskids opgebouwd?

Oranje

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kids (7-8-9 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijke te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een normale tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer.

Lees meer: Hoe is Tenniskids opgebouwd?

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 8-10 jaar en ouder. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt gespeeld met een langzame bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

Waarom is Tenniskids belangrijk?

Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het langste bezig met ballen rapen. Daarom is Tenniskids zo belangrijk! Een stimulerend Tenniskidsprogramma dat speciaal is ontworpen voor kinderen zal de mogelijkheid bieden tennis op een ´toffe´ manier te leren, tennis is namelijk fun!

Kids leren op een natuurlijke manier. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en fantasierijk. Daarbij spelen ontdekken en verwonderen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. De gebruikte materialen en de opbouw van de verschillende fases maken dat de kids worden uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters.

Tenniskids, een korte introductie

Ouders

De ouders van tenniskids zijn een belangrijk onderdeel van de omgeving waarin kids zich sportief ontwikkelen. Ouders spelen een belangrijke rol bij het plezier dat kinderen in tennis beleven. Ook kunnen zij op een prettige manier een bijdrage leveren bij de ontwikkeling van de vaardigheden die kids moeten ontwikkelen op het gebied van sport. Denk hierbij aan zaken zoals omgaan met winst en verlies, doorzettingsvermogen maar ook aan het helpen van het kind bij het oefenen van technische vaardigheden ed.